در پیشبینی روند و قیمت ارز دیجیتال، از دو نوع تحلیل فاندامنتال (Fundamental) و تکنیکال (Technical) استفاده میشود. تحلیل تکنیکال بر اساس استفاده از اندیکاتور ،ابزارهای نموداری و محاسبات ریاضی و … است؛ در حالی که تحلیل فاندامنتال یا بنیادی با تیم پروژه، رویدادهای اقتصادی، عوامل خارجی و سایر موارد، مرتبط است. در این مقاله به طور کامل و جامع به ویژگیها، شاخصهای کلیدی و نکات مهم تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال میپردازیم. همچنین، این سبک تحلیل را با نوع تکنیکال و آن چین مقایسه میکنیم. تحلیل فاندامنتال به معنای ارزیابی ارزش ذاتی (Intrinsic Value) یک دارایی و تحلیل فاکتورهای موثر بر قیمت آن است. این امر از طریق بررسی پروژه یک رمز ارز، تیم توسعهدهنده پشت آن و سپس، مطالعه رویدادها و تغییرات در دنیای مالی انجام میشود. در تحلیل Fundamental، اوضاع کلی اقتصادی و شرایط غالب بر اقتصاد جهان نیز نقش پررنگی دارند و فاکتورهایی ازجمله نرخ بهره (Interest Rate)، تولید، درآمد، نرخ اشتغال و سایر موارد در آن موثر هستند. این سبک از تحلیل با نمودار قیمتی و تاریخچه قیمت یک دارایی کار نمیکند و دارای ویژگیهای زیر است: تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال بر اساس فاکتورها و شاخصهای فاندامنتال با برتریها و ضعفهایی در مقایسه با سایر سبکهای تحلیلی همراه است. نقاط مثبت و منفی تحلیل فاندامنتال: چند شاخص در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال نقش موثری دارند و باید مورد توجه تحلیلگران قرار بگیرند. مهمترین شاخصها:
شاخص نسبت ارزش شبکه به تراکنش (Network Value to Transaction) یک معیار فاندامنتال است که برای سنجش ارزش یک ارز دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد. این شاخص از طریق تقسیم ارزش بازار (Market Cap) بر حجم تراکنش روزانه در واحد دلار آمریکا (USD) محاسبه میشود. معمولا NVT بالا به معنای ارزش بیشازحدِ واقعی (Overvalued) بوده و NVT پایین نشانگر ارزش کمترازحدِ واقعی (Undervalued) است؛ بنابراین، پایین بودن این نرخ برای یک رمز ارز میتواند فرصتی برای کسب سود بلندمدت از طریق سرمایهگذاری در آن را فراهم کند. نرخ نسبت ارزش بازار به ارزش تحقق یافته (Market Value to Realized Value) به عنوان یکی دیگر از معیارهای مهم در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال، ارتباط میان ارزش بازار و ارزش واقعی یک کوین یا توکن را ارزیابی میکند. این شاخص نیز کاربردی مشابه NVT دارد و برای سنجش قیمت یک دارایی دیجیتال در مقایسه با ارزش حقیقی آن، استفاده میشود.
این شاخص توسط تریس میر (Trace Mayer) جهت تحلیل قیمت بیت کوین با توجه به تاریخچه و سابقه آن ایجاد شد. در حقیقت، این ابزار سیگنال خرید یا فروش به معاملهگران ارائه نمیدهد و صرفا نسبت قیمت فعلی بیت کوین به میانگین متحرک ۲۰۰ روزه آن را مشخص میکند. این معیار از طریق تقسیم قیمت حال حاضر BTC بر میانگین 200 روزه حاصل میشود. اگر عدد نتیجه پایینتر از 2.4 باشد، انباشت (Accumulate) بیت کوین در بلندمدت نتیجهای مطلوب به سرمایهگذار ارائه میدهد. با این حال، این نظریه صرفا بر اساس دادههای تاریخی است و نباید به عنوان پایهای قطعی برای تصمیمات مالی در نظر گرفته شود. معیار P/BE در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال، نسبت بین قیمت فعلی یک ارز (P) و قیمتی است که در آن استخراجکنندگان یا استیککنندگان، قادر به پوشش هزینههای عملیاتی خود هستند (BE). به عنوان مثال، اگر قیمت هر بیت کوین ۹۵۰۰۰ دلار باشد و هزینههای یک ماینر برای استخراج آن بیت کوین ۸۵۰۰۰ دلار محاسبه شوند، این یعنی عدد نسبت مذکور حدود ۱.۱۱ (بالاتر از ۱) میشود و به معنای سودآور بودن فعالیت استخراج کنندگان است. چنین نتیجهای یعنی احتمالا فعالیت ماینرها ادامه خواهد یافت. با این حال، اگر عدد P/BE کمتر از ۱ شود، یعنی هزینه استخراج یا استیک یک ارز دیجیتال بیشتر از قیمت فعلی آن ارز است و احتمالا استیک یا استخراج آن دارایی، متوقف خواهد شد. تحلیلگران فاندامنتال میتوانند با توجه به این مقدار، روند قیمتی یک رمز ارز در آینده نزدیک را پیشبینی کنند. امکان انجام تحلیل به سبک فاندامنتال روی رمز ارزها به روشهای مختلف و طی مراحل گوناگونی وجود دارد. با این حال، معمولا این کار در گامهای زیر انجام میشود: یکی از اصول و رسوم پایه در فعالیت پروژههای کریپتو، انتشار وایت پیپر (White Paper) از طرف آنها است. در واقع، این سند که توسط اعضای اصلی یا توسعهدهندگان یک پروژه نوشته میشود، شامل اطلاعات و مشخصات پیرامون جنبههای فنی و اقتصادی یک پروژه است. محتویات وایت پیپر: همچنین، در وایت پیپر معمولا یک نقشه راه برای فعالیتها و بهروزرسانیهای آینده پروژه نیز گنجانده میشود. به طور کلی، White Paper یک منبع اطلاعات کامل و گسترده برای علاقهمندان به یک کوین یا توکن و تکنولوژی زیرساخت آن است. این سند برای سرمایهگذاران نیز اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که افراد با مطالعه و بررسی ویژگیها و عملکرد یک ارز دیجیتال، میتوانند به یک پیشبینی نسبی درباره آینده آن دست یابند و تصمیم به سرمایهگذاری در آن یا برعکس را اتخاذ کنند. به همین دلیل، اولین گام در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال، مطالعه وایت پیپر یک پروژه است. به جز وایت پیپر، در برخی از موارد، لایت پیپر (Litepaper) نیز از طرف شرکت منتشر میشود. لایت پیپرها نسبت به وایت پیپرها جزییات کمتری دارند و یک نمای کلی از پروژه را در سندی کوتاه، ارائه میدهند. Whitepaperها در اکثر موارد با جزئیات کامل و اطلاعات فنی دقیق، تهیه میشوند.
دومین مرحله در تحلیل فاندامنتال، بررسی سوابق و میزان تخصص اعضای تیم توسعهدهنده یک پروژه کریپتو است. تیم پروژه مسئولیت تعیین چشمانداز، استراتژی، تکنولوژی و نحوه اجرای عملیات را برعهده دارد. جهت ارزیابی تیم توسعهدهنده، به موارد زیر توجه کنید: با این حال، در برخی از موارد توسعهدهندگان یک ارز دیجیتال ترجیح میدهند تا هویت خود را از عموم افراد مخفی نگه دارند. در این حالت، احتمال کسب اطلاعات پیرامون فرد کاهش مییابد. نقشه راه (Roadmap) در پروژههای رمز ارزی، اهداف، خط زمانی و نقاط مهم آن در آینده را نشان میدهد. به طور دقیقتر، توسعه و بهبودهای برنامهریزی شده برای آینده در رود مپ یک ارز دیجیتال ارائه میشوند. دلایل اهمیت نقشه راه یک پروژه برای سرمایهگذاران و معاملهگران: شکل بصری یک رود مپ، معمولا در قالب یک خط زمانی (Timeline)، نوار پیشرفت (Progress Bar) یا جدول طراحی میشود. در دنیای کریپتو، رقابت سنگینی وجود دارد؛ رشد یک پروژه رمز ارزی در کوتاهمدت شاید به راحتی رقم بخورد، اما حفظ آن پیشرفت در بلندمدت به شدت دشوار است. بنابراین، بررسی رقبای یک پروژه در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال اهمیت بالایی دارد؛ با مطالعه رقبا میتوان آینده یک توکن یا کوین را پیشبینی کرد. ممکن است در این فرآیند، گزینهای بهتر نسبت به ارز مورد نظر برای سرمایهگذاری نیز یافت شود و فرصتی با سودآوری بیشتر پدید آید. برای کسب نتایجی با بالاترین دقت ممکن در تحلیل به سبک Fundamental روی ارزهای دیجیتال، استفاده از منابع معتبر و قابل اعتماد باید اولویت یک سرمایهگذار باشد. در ادامه به دو نوع از این منابع میپردازیم:
برای تحلیل فاندامنتال و ترید با این سبک باید به سراغ اطلاعات مربوط به روند فعالیت ارزهای دیجیتال، تیم توسعه، اخبار اقتصادی و سایر موارد مشابه بروید. جهت گردآوری چنین دادههایی، سایتهای متعددی در سطح اینترنت در دسترساند که به چند مورد از برجستهترین و قابل اعتمادترین گزینهها اشاره میکنیم: تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال با استفاده از ابزارهای کمکی میتواند بازدهی بالاتر و نتایج نهایی بهتری را به دنبال داشته باشد. با توجه به رویکرد و اهداف خود، یک یا چندی از ابزارها را برای تحلیل انتخاب کنید:
به جز تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، امکان بررسی آنچِین (Onchain) ارزهای دیجیتال نیز وجود دارد. با این حال، هرکدام از این انواع تحلیل مبتنی بر ویژگیها و معیارهای خاصی هستند. در جدول زیر، به طور خلاصه آنها را با یکدیگر مقایسه میکنیم: برای دستیابی به بازدهی بالا در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال و کاهش درصد خطا در پیشبینی، به نکات زیر توجه کنید: تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال با تکیه بر دانش و اطلاعات مرتبط با تیم توسعه، نقشه راه و وایت پیپر همراه با بررسی رقبا و جایگاه پروژه در صنعت کریپتو، به سنجش ارزش ذاتی یک توکن یا کوین و پیشبینی روند آن در بلندمدت میپردازد. معاملهگران با این سبک تحلیل میتوانند رمز ارزهایی با قیمت کمترازحد واقعی (Undervalued) را شناسایی کرده و از فرصتهای سرمایهگذاری با سود هنگفت استفاده کنند. امکان ترکیب تحلیل فاندامنتال با دادههای آنچین و شناخت رفتار بازار برای دستیابی به نتایج دقیقتر و پیشبینی شفافتر نیز وجود دارد.
تحلیل فاندامنتال به بررسی عوامل تاثیرگذار بر ارزش ذاتی یک ارز دیجیتال، مانند تیم توسعهدهنده، وایت پیپر، نقشه راه و رویدادهای اقتصادی میپردازد. تحلیل فاندامنتال به دادههای بنیادین و اقتصادی میپردازد، در حالی که تحلیل تکنیکال بر نمودارها، الگوهای قیمتی و اندیکاتورها متمرکز است. شاخصهایی مانند NVT، MVRV، Mayer Multiple و نسبت P/BE از مهمترین معیارهای فاندامنتال هستند. سایتهایی مثل مساری، کوین جکو، کوین مارکت کپ و ابزارهایی مانند تقویم اقتصادی و شاخص ترس و طمع، منابعی قابل اعتماد برای تحلیل هستند. بله، تحلیل فاندامنتال با بررسی ارزش ذاتی پروژهها میتواند چشماندازی نسبی از آینده بلندمدت قیمتها ارائه دهد.تحلیل فاندامنتال چیست؟
ویژگیهای تحلیل فاندامنتال
مزایا و معایب تحلیل فاندامنتال
مزایا
معایب
بدون نیاز به دانش و تجربه بالا در معاملات
انتشار بیشتر اطلاعات و اخبار مورد استفاده در تحلیل فاندامنتال توسط خود پروژه
امکان دستیابی به فرصتهای کسب سود هنگفت با شناسایی داراییهایی با قیمت پایین (Undervalued)
نبود زمان مشخص برای دیدن نتیجه تحلیل
کمک به مدیریت پورتفو برای سرمایهگذاریهای بلندمدت
استفاده از فرضیات به جای حقایق برای پیشبینی انتشار آمار
شاخصهای کلیدی در تحلیل فاندامنتال
نرخ NVT
نرخ MVRV
Mayer Multiple چیست؟
نرخ P/BE چیست؟
مراحل انجام تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال
بررسی وایت پیپر پروژه
ارزیابی تیم توسعهدهنده
تحلیل رود مپ (نقشه راه) و پیشرفت پروژه
بررسی رقبای پروژه
منابع معتبر برای تحلیل فاندامنتال
وبسایتهای تحلیلی معتبر
ابزارهای تحلیل فاندامنتال
مقایسه تحلیل فاندامنتال با تحلیل تکنیکال و آنچین
سبک تحلیل
فاندامنتال (Fundamental)
تکنیکال (Technical)
آنچِین (Onchain)
وابسته به
اخبار، توسعه پروژه، رقبا، نقشه راه و موارد مشابه
محاسبات ریاضی روی نمودار، الگوهای قیمتی، اندیکاتورها و سایر ابزارها
مطالعه دادههای آماری مرتبط با تراکنشها، آدرسهای فعال و انتقالها روی شبکه بلاکچین
سطح مهارت مورد نیاز
نسبتا کم
متوسط و بالا
متوسط
بازه زمانی مطلوب
بلندمدت
کوتاهمدت و میانمدت
کوتاهمدت و میانمدت
نقاط قوت
شناسایی پروژههای آیندهدار با قیمت پایین
زمانبندی نقاط ورود و خروج برای معاملات
فراهم کردن چشماندازی از رفتار فعلی سرمایهگذاران
نکات کلیدی در تحلیل فاندامنتال
جمعبندی
سوالات متداول
تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی با تحلیل بنیادی

جدیدترین مطالب
خرید و قیمت رمز ارزها