آموزش ارز دیجیتال

بلاکچین تون چیست؟ | همه چیز درباره بلاکچین تون تلگرام

نویسنده : لعیا احمدی
6 دقیقه
نویسنده : لعیا احمدی
6 دقیقه
بلاکچین تون چیست

دنیای پیام‌رسان‌ها بدون تلگرام مشهور و محبوب، قطعا ناقص می‌ماند و برادران دوروف، برای تکمیل اکوسیستم خود در سال 2018، ساخت یک بلاک‌چین کارآمد را آغاز کردند. بلاکچینی که تنها آغاز آن با تلگرام بود و تنها دو سال پس از این تاریخ، به‌تنهایی و توسط توسعه‌دهندگان مستقل، به دنیا عرضه شد. بله این بار قرار است نگاهی دقیق‌تر به بلاکچین TON بیندازیم و جزئیات این بلاکچین را به‌صورت کامل بررسی کنیم. پس اگر شما هم نمی‌دانید که بلاکچین تون چیست و چه کاربردهایی دارد، همراه ما بمانید.

معرفی بلاکچین TON

شبکه‌های بلاکچین پس از سال 2008 و بعد از معرفی بیت‌کوین، یکی پس از دیگری ظاهر شدند و هر کدام، مشخصه‌های اختصاص خود را داشتند. در سال 2017، زمزمه‌های ساخت یکی از جذاب‌ترین بلاکچین‌های دنیا یعنی Telegram Open Network، به گوش رسید. نیکولای دوروف، برادر پاول دوروف مشهور یعنی موسس تلگرام، تصمیم گرفت برای تکمیل اکوسیستم این پیام‌رسان جامع، یک شبکه بلاکچین با نام TON ایجاد کند.

این‌جا بود که این بلاکچین با نام اختصاری TON، معرفی شد. عرضه اولیه توکن TON با توجه به محبوبیت تلگرام، با استقبال خارق‌العاده‌ای مواجه شد و توانست در مدت زمان نسبتا کمی، مبلغ شگفت‌انگیز 1.7 میلیارد دلار را جمع‌آوری کند.

البته که این مبلغ بسیار بالا، توجه سازمان بورس و اوراق بهاردار آمریکا را به خود جلب کرد. به دلیل عدم وجود مجوزهای قانونی مورد نظر، تلگرام و موسسان آن مجبور به کناره‌گیری از توسعه این بلاکچین شدند. هر چند که این موضوع، بلاکچین تون را متوقف نکرد. در سال ۲۰۲۰، گروهی از توسعه‌دهندگان مستقل این شبکه بلاکچین را این بار با نام The Open Network، راه‌اندازی کردند. حالا سوال مهم این است: بلاکچین تون چیست؟

بلاکچین تون چگونه کار می‌کند؟

نحوه کار بلاکچین تون

بلاکچین‌های نسل اول مثل بیت کوین، با موانع مختلفی مثل سرعت پایین، هزینه بالای تراکنش‌ها و البته محدودیت‌های مقیاس‌پذیری مواجه بودند. به همین خاطر، بلاک‌چین‌های نسل‌های بعد، با هدف حل این مشکلات ساخته و عرضه شدند. بلاکچین TON با داشتن معماری چند لایه و چند زنجیره‌ای، مهم‌ترین مشکلات بلاکچین‌های سنتی را رفع کرد. سرعت بسیار بالا، مقیاس‌پذیری بی‌نظیر و فراهم‌کردن محیط ایده‌آل برای توسعه و ساخت نرم‌افزارهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیر متمرکز یا DApp، همه برخی از این مشخصه‌ها هستند.

برای درک نحوه فعالیت بلاکچین تون باید مهم‌ترین مشخصه‌های کلیدی معماری این بلاک‌چین را بشناسید:

  • شاردینگ پویا: بلاکچین تون می‌تواند بر اساس حجم تراکنش‌ها، بخش‌های کوچک‌تر (Shard) بسازد که هر کدام به‌صورت مستقل، تراکنش‌ها را پردازش کنند. این سیستم، باعث افزایش سرعت و مقیاس‌پذیری بلاکچین تون می‌شود؛
  • ساختار Multi-Chain: بلاکچین تون دارای چند زنجیره مختلف است که هر کدام وظایف مشخصی دارند. مسترچین برای نگهداری اطلاعات اصلی و مدیریت کلی شبکه، ورکچین برای زنجیره‌های سفارشی‌سازی‌شده کاربران و شاردچین‌ها برای پردازش موازی فعالیت‌های اصلی شبکه، به کار می‌روند؛
  • قراردادهای هوشمند: بلاکچین تون یک فضای بی‌نظیر برای طراحی، اجرا و استفاده از قراردادهای هوشمند ایجاد کرده است؛
  • الگوریتم PoS: این بلاک‌چین از الگوریتم اجماع سهام استفاده کرده و کاربرانی که دارای توکن‌های بیشتری هستند، می‌توانند نقش بیشتری در اعتبارسنجی، استیکینگ و… ایفا کنند؛
  • سیستم پروکسی: این لایه امکان فعالیت به‌صورت ناشناس و دورزدن محدودیت‌های شبکه اینترنت را در اختیار کاربران می‌گذارد؛
  • سیستم ذخیره‌سازی: این بخش یک سیستم ذخیره‌سازی غیر متمرکز و امن مثل تورنت برای کاربران فراهم می‌کند.

برتری بلاکچین تون نسبت به دیگر شبکه‌های مشابه چیست؟

مقایسه بلاکچین تون و دیگر شبکه‌ها

پیش از بررسی دیگر قابلیت‌های بی‌نظیر این شبکه، بهتر است به یک سوال مهم و کلیدی پاسخ دهیم: بلاکچین TON چه برتری و مزیتی نسبت به دیگر شبکه‌های بلاکچین در اختیار کاربران خود می‌گذارد؟ پاسخ کوتاه به این سوال، انعطاف‌پذیری بالا و مقیاس‌پذیری عالی است.

بلاکچین تون به‌عنوان نسل سوم بلاکچین‌ها، مهم‌ترین مزایای بلاکچین‌های نسل پیش را همراه با مشخصه‌های کلیدی خود ادغام کرده است. بدین شکل، شما در این شبکه شاهد انعطاف‌پذیری بی‌نظیر شبکه بلاکچین اتریوم بدون محدودیت‌های مقیاس‌پذیری هستید. در این سیستم هر حساب کاربری به‌راحتی می‌تواند با دیگر قراردادها ارتباط برقرار کند و بدون تغییر وضعیت کل بلاک‌چین، مسیریابی پیام‌ها را اجرا نماید. تضمین خروجی دقیق و صحیح بدون در نظرگرفتن زمان اجرای دستورات و رهگیری تراکنش‌ها به‌صورت بلادرنگ، از دیگر برتری‌های اصلی این بلاکچین به‌شمار می‌آیند.

کاربردهای اصلی Ton Blockchain

با وجود این مزایای عالی و مشخصه‌های خارق‌العاده، عجیب نیست که این بلاکچین کاربردهای متنوعی در دنیای امروز داشته باشد. برخی از مهم‌ترین کاربردهای بلاکچین تون شامل موارد زیر است:

  • اجرای DApp: انواع اپلیکیشن‌های غیر متمرکز  مثل بازی‌های بلاکچینی تا ابزارهای مالی و صرافی‌های غیر متمرکز، همه می‌توانند در بستر بلاکچین تون اجرا شوند.
  • DeFi: کارمزد پایین شبکه تون و سرعت بی‌نظیر آن همراه با قابلیت مقیاس‌پذیری فوق‌العاده، فضای ایده‌آلی برای اجرای انواع فرآیندهای DeFi فراهم کرده است.
  • تراکنش‌های مالی: یکی از مهم‌ترین کاربردهای بلاکچین تون امکان انجام انواع تراکنش‌های مالی روزمره و سریع است که در فضایی امن اجرا می‌شود.
  • ذخیره‌سازی: کاربران می‌توانند در این شبکه به‌راحتی فایل‌های خود را در سرورهای مرکزی ذخیره کرده و امنیت فایل‌های خود را تضمین کنند.
  • تبلیغات و درآمدزایی: دیگر کاربرد بلاکچین تون برای کانال‌های تلگرامی است. تلگرام اعلام کرده که 50 درصد از درآمد خود را از طریق توکن اختصاصی بلاکچین تون یعنی Toncoin با صاحبان کانال‌ها به‌اشتراک خواهد گذاشت.

 توکن TON و کاربردهای اصلی آن

کاربردهای توکن TON

Toncoin، توکن اصلی این شبکه است. این توکن کاربردهای مختلفی مثل پرداخت هزینه تراکنش‌ها، استیکینگ، مشارکت در حاکمیت شبکه، پرداخت‌های درون‌برنامه‌ای برای پیام‌رسان تلگرام و اجرای قراردادهای هوشمند را دارد. با توجه به این موارد، باید بگوییم که تون کوین نقش کلیدی در امنیت، مقیاس‌پذیری و کارایی شبکه تون ایفا می‌کند و به همین خاطر باید این توکن را یکی از مهم‌ترین ارکان این بلاکچین در نظر بگیریم. در زمان نگارش این مقاله، قیمت تون کوین با قیمت $۲.۸۹ معامله می‌شود اما هنوز هم راه‌هایی برای دریافت تون کوین رایگان و شرکت در ایردراپ‌های آن وجود دارد.

ولت اختصاصی این توکن یعنی تون کیپر، یک فضای امن و غیر حضانتی در اختیار کاربران گذاشته است. این ولت اختصاصی از دیگر توکن‌های مشهور دنیا هم پشتیبانی می‌کند و با داشتن یک فضای بسیار ساده و کاربرپسند، به انتخاب اصلی اغلب کاربران تبدیل شده است. در سال 2023، با ادغام این ولت با پیام‌رسان تلگرام، کاربران بیشتری به استفاده از این ولت رو آوردند. امنیت بسیار بالا، دسترسی به DApp بر بلاکچین TON، یکپارچه‌سازی با فضای تلگرام برای ارسال و دریافت تون‌کوین، تنها بخشی از مزایای فوق‌العاده ولت تونکیپر است.

 معایب و مزایای اصلی بلاک‌چین تون

مزایا و معایب بلاکچین تون

برای درک بهتر عملکرد بلاکچین تون باید نگاه دقیق‌تری به مزایا و معایب این شبکه بیندازیم:

مزایای بلاکچین تون

مهم‌ترین مزایای این شبکه شامل موارد زیر هستند:

  • سرعت بسیار بالا همراه با مقیاس‌پذیری کم‌نظیر نسبت به دیگر شبکه‌های بلاکچین؛
  • انعطاف‌پذیری بسیار خوب به دلیل معماری چندزنجیره‌ای شبکه تون؛
  • کاربران وفادار شبکه تلگرام و ساخت کامیونیتی قدرتمند برای این بلاکچین؛
  • پشتیبانی از قراردادهای هوشمند برای توسعه برنامه‌های متنوع و پیچیده؛
  • امکان اجرای انواع امور مالی غیر متمرکز در بستر این شبکه بلاکچین.

معایب بلاکچین TON

با وجود این مزایای عالی، معایب زیر در شبکه بلاکچین تون وجود دارند:

  • وابستگی به تلگرام و کامیونیتی آن؛
  •  بروز مشکلات قانونی در ابتدای فعالیت این بلاکچین؛
  • معماری نسبتا پیچیده چندلایه و چندزنجیره‌ای و پیچیدگی‌های مرتبط به آن؛
  •  رقابت با بلاکچین‌های قدرتمند و سریع دیگر مثل اتریوم، سولانا و بایننس اسمارت.

آینده بلاکچین TON

بلاکچین تون به‌خوبی توانسته برخی از مهم‌ترین محدودیت‌های شبکه‌های بلاکچین پیشین را از بین ببرد. با داشتن قابلیت‌های متعدد و معماری خارق‌العاده، امکانات پیشرفته‌ای در اختیار توسعه‌دهندگان بگذارد. همین موارد نیز باعث شده که اغلب کارشناسان با دید مثبت به آینده این شبکه بلاکچین نگاه کنند.

ناگفته نماند که این قابلیت‌های متعدد و فناوری‌های پیچیده، درست مثل یک شمشیر دولبه می‌توانند آینده این شبکه را تهدید کنند. پیچیدگی‌های اجرای قراردادها و ساخت اپلیکیشن‌ها در این بلاکچین، تردیدهای جدی به همراه داشته است. هر چند کامیونیتی قدرتمند تلگرام، هزینه مناسب تراکنش‌ها، سرعت بسیار خوب و امنیت بالا، برای کاربران این اکوسیستم قوت قلب هستند. ادغام پروژه TON با تلگرام منجر شده تا رمز ارز بومی آن یعنی تون کوین و کیف پول تون کیپر، نقش چشمگیری در ایردراپ های معتبر تلگرام داشته باشند.

نتیجه‌گیری

دنیای سریع امروز، به شبکه‌های سریع‌تر، امن‌تر و با هزینه مناسب‌تر نیاز دارد و بلاکچین تون با توسعه مداوم خود در حال ایجاد یک تغییر کامل در چشم‌انداز پرداخت دیجیتال و اپلیکیشن‌های غیر متمرکز است. 

مشخصه‌های اصلی این شبکه بلاکچین یعنی مقیاس‌پذیری عالی، امنیت خارق‌العاده و البته میزان مشارکت کاربران در حاکمیت و تعیین گام‌های بعدی، باعث شده که بلاکچین تون یک پلتفرم ایده‌آل برای کاربران مبتدی و البته کاربران حرفه‌ای ارزهای دیجیتال باشد.

سوالات متداول

خیر. در ابتدا بلاکچین تون (TON) توسط تیم تلگرام طراحی شد، اما به‌دلیل مشکلات قانونی، تلگرام از توسعه آن کنار کشید. اکنون این بلاکچین توسط تیمی مستقل اداره می‌شود، اما همچنان با تلگرام یکپارچگی بالایی دارد.

بلاکچین تون با معماری چندزنجیره‌ای و شاردینگ پویا، مقیاس‌پذیری و سرعت پردازش بسیار بالاتری نسبت به بسیاری از بلاکچین‌های دیگر ارائه می‌دهد. 

Toncoin توکن بومی بلاکچین تون است که برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها، استیکینگ، مشارکت در حاکمیت شبکه و پرداخت‌های درون‌برنامه‌ای (مثلاً در تلگرام) استفاده می‌شود.

نوشتهٔ بعدی
بهترین سایت خبری ارز دیجیتال | لیست ۲۰ منبع خبری کریپتو
نوشتهٔ پیشین
میم کوین چیست؟ | معرفی بهترین میم کوین با بیشترین سود ۲۰۲۵