آموزش ارز دیجیتال

معرفی کامل استاندارد ERC20 | کار توکن ERC20 چیست؟

نویسنده : فرهاد دیوی
4 دقیقه
نویسنده : فرهاد دیوی
4 دقیقه
استاندارد ERC20 چیست

استاندارد ERC20 مخفف ”Ethereum Request for Comment 20”، پروتکلی است که جهت راه‌اندازی توکن‌ها بر بستر اتریوم مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حقیقت، ERC-20 مجموعه‌ای از قوانین را برای توکن‌ها جهت سازگاری با کیف پول‌ها، صرافی‌ها و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApp) تعریف می‌کند. در این مقاله از مجله زرین بیت به معرفی استاندارد ERC20 و بررسی مزایا، معایب، تاریخچه، عملکرد و اهمیت آن می‌پردازیم.

استاندارد ERC20 چیست؟

ERC-20 پروتکلی در شبکه بلاکچین اتریوم است که برای ایجاد یک توکن قابل جایگزین (Fungible) در یک قرارداد هوشمند (Smart Contract)، به توابع کدنویسی مشخص نیاز دارد. به عبارت دیگر، ERC20 مجموعه‌ای از دستورالعمل‌هایی است که باید توسط یک قرارداد هوشمند روی شبکه Ethereum رعایت شوند.

توکن‌های منطبق بر ERC-20، قابل تعویض (Interchangeable) هستند؛ به این معنا که هر واحد از توکن با سایر واحدها ارزش یکسان و برابر دارد. این توکن‌ها می‌توانند بیانگر یک دارایی، حق امتیاز، مالکیت، حق دسترسی، رمز ارز، یا سایر موارد باشند.

مزایا و معایب شبکه ERC20

توکن‌های استاندارد ERC20 با مجموعه‌ای از نقاط قوت و ضعف همراه هستند که در ادامه به مهم‌ترین موارد آن‌ها اشاره می‌کنیم:

مزایا معایب
امکان راه‌اندازی ساده توکن‌ها بدون نیاز به ساخت بلاکچین جدید توسط توسعه‌دهندگان کارمزد و هزینه (gas fee) فراوان نسبت به سایر استانداردهای توکن
دسترسی به مجموعه گسترده و متنوعی از ابزارها و سرویس‌های پشتیبانی شده روی بلاکچین اتریوم سرعت پایین در پردازش و انجام تراکنش‌ها
قابلیت شخصی‌سازی تراکنش‌های غیر قابل برگشت
پذیرفته شده توسط بیشتر کاربران و محبوبیت بالا
بیشتر بخوانید >>  آموزش مینت NFT | مینت ان اف تی چیست؟

بررسی تاریخچه استاندارد ERC20

تاریخچه استاندارد ERC20

نخستین بار در ماه نوامبر سال ۲۰۱۵، فابیان واگلستلر (Fabian Vogelsteller) طرح (proposal) این پروتکل را ارائه داد. او این پروپوزال را روی صفحه پروژه خود در وب‌سایت گیتهاب (Github) به عنوان یک درخواست برای کامنت اتریوم (Ethereum Request for Comment) یا همان ERC ثبت کرد. این طرح به عنوان بیستمین پروپوزال، شماره ۲۰ را به خود اختصاص داد.

در همان سال، استاندارد ERC-20 توسط توسعه‌دهندگان اتریوم به نمایندگی از جامعه کاربران و دست‌اندرکاران Ethereum ایجاد شد. با این حال، پذیرش رسمی آن تا پیش از ماه سپتامبر ۲۰۱۷ حاصل نشده بود. از زمان شکل‌گیری تاکنون، ERC20 یک بستر برجسته و محبوب برای خلق توکن‌های جدید در دنیای ارز دیجیتال بوده است.

آشنایی با عملکرد پروتکل ERC20

توکن‌های ERC-20 بر پایه شبکه بلاکچین قیمت اتریوم با قراردادهای هوشمندی منطبق بر استاندارد مذکور کار می‌کنند. درواقع، این توکن‌ها در کیف پول‌های Ethereum نگهداری شده و با تراکنش‌های این بلاکچین منتقل می‌شوند. همچنین، کارمزد تراکنش‌ها در ERC20 با توکن [ETH] قابل پرداخت است.

استاندارد ERC-20 شامل ۶ تابع اجباری برای توکن‌های منطبق بر آن است:

  • totalSupply: ارائه اطلاعات مرتبط با مجموع عرضه توکن؛
  • balanceOf: تعیین موجودی حساب صاحب توکن؛
  • transfer: انجام انتقال توکن‌ها با تعداد مشخص به مقصد یک آدرس خاص؛
  • transferFrom: دریافت تعدادی معین از توکن‌ها از مبدا آدرس مشخص شده؛
  • approve: اجازه دادن به یک شخص جهت برداشت تعدادی تعیین شده از توکن‌ها از صاحب دارایی؛
  • allowance: برگشت تعدادی مشخص شده از توکن‌ها از یک شخص به صاحب دارایی.

یک توکن تنها در صورتی سازگار با ERC20 است که ۶ تابع بالا را داشته باشد. علاوه بر آن‌ها، 3 تابع اختیاری نیز ارائه شده‌اند:

  • name: نام کامل و خوانا برای توکن؛
  • symbol: نماد اختصاری؛
  • decimals: تعداد ارقام اعشاری.
بیشتر بخوانید >>  گرانترین زمین متاورس کدامند؟ | بررسی ارزش انواع زمین های Metaverse

دلایل اهمیت استاندارد ERC20

این پروتکل به دلیل تاثیرات و اهداف آن در دنیای رمز ارزی و فین‌تک، اهمیت بالایی دارد. از اهداف اصلی ERC-20، قابلیت همکاری (Interoperability) میان دارایی‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف روی شبکه بلاکچین اتریوم است. این امر به توسعه‌دهندگان کمک می‌کند تا نحوه تعامل دارایی‌ها با یکدیگر و با اپلیکیشن‌های گوناگون را پیش‌بینی کنند.

استاندارد ERC20 با ساده‌سازی فرآیند ایجاد و راه‌اندازی دارایی‌های دیجیتال، نظر بسیاری از توسعه‌دهندگان را در دنیای بلاکچین به خود جلب کرده و همچنین، بر شبکه اتریوم نیز تاثیرگذار بوده است.

توکن‌های موجود روی پروتکل ERC-20

توکن‌های منطبق بر استاندارد ERC20

بنا به آخرین اطلاعات در دسترس، در حال حاضر ده‌ها هزار توکن با استاندارد ERC20 فعالیت می‌کنند. امکان نگهداری و انتقال این دارایی‌ها در بسیاری از ولت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری ارز دیجیتال ازجمله تراست (Trust Wallet)، سیف‌پل (Safepal)، لجر (Ledger)، متامسک (MetaMask)، کوین‌بیس (Coinbase) و موارد دیگر فراهم شده است.

تعدادی از مهم‌ترین توکن‌های منطبق بر پروتکل ERC-20:

جمع‌بندی

استاندارد ERC20 با ایجاد بستری مناسب با فرآیندی آسان و بدون پیچیدگی‌های اضافی، امکان ایجاد توکن و توکنیزه کردن (Tokenization) دارایی‌های مختلف را روی شبکه بلاکچین اتریوم فراهم کرده است. این پروتکل، امکان انتقال توکن‌ها و استفاده آن‌ها در تمام اپلیکیشن‌های Ethereum را توسط کاربران، رقم می‌زند.

سوالات متداول

استاندارد ERC20 (مخفف Ethereum Request for Comment 20) مجموعه‌ای از قوانین و توابع مشخص است که برای ایجاد توکن‌های قابل تعویض (Fungible Tokens) روی شبکه بلاکچین اتریوم استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید >>  چگونه تبدیل به تریدر حرفه ای شویم؟ | آپدیت 2025 (گام به گام)

ده‌ها هزار توکن ازجمله اتر، یو اس دی کوین، تتر، چین لینک و سایر موارد بر پروتکل ERC-20 منطبق هستند.

توکن‌ها برای انطباق با استاندارد ERC-20 باید 6 تابع اجباری را داشته باشند.

ماینینگ چیست؟ | آشنایی کامل با استخراج ارز دیجیتال (Mining)
پیش‌ بینی آینده اتریوم بعد از به‌روزرسانی‌های جدید [مرج، لندن و پکترا]